Oerlandschappen en Jordaanfoto’s
in Fotoexpo202
Vanaf zaterdag 1 april exposeren Wim Broekman en Lenie Kneppers in Fotoexpo202.
Wim Broekman komt met oerlandschappen, landschappen die niet door de mens beïnvloed zijn. Wim Broekman gebruikt hiervoor de beproefde zwart-wit bariet afdrukken.
Lenie Kneppers heeft mensen in hun interieur gefotografeerd in de Jordaan.
Open elke zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur, van 1 april tot en met 29 april.
Stadsring 202 (in de Amicitia winkelpromenade)
Op 8 april zullen Wim en Lenie vanaf 14.00 uur aanwezig zijn.
Wim Broekman;
Oerlandschappen
Vanaf het begin van mijn fotografie, nog op de middelbare school, was de natuur al één van mijn favoriete thema’s. Een reis door IJsland in 1975 met een groep fotografen werd het begin van mijn fascinatie voor het oerlandschap, dus die gebieden waar de menselijke invloed geheel afwezig of althans minimaal is. Gebieden waar de werking van weer en wind, van water, sneeuw en ijs, van erosie en vulkanisme zorgt voor verandering. Ik bezoek hetzelfde gebied dan ook meestal meermalen, IJsland al zo’n 15x, juist vanwege die steeds verschillende omstandigheden en zichtbare veranderingen. En inmiddels steeds op door mijzelf georganiseerde werkreizen met andere fotografen. Verder trekken Alaska, de Rocky Mountains, Spitsbergen en b.v. de Sahara rand me sterk. Verre gebieden, o.a. omdat in Nederland bijna elke vierkante meter wel eens op de schop is geweest.
Die ongerepte gebieden worden schaars en te hopen valt dat ze niet verder ten prooi vallen aan toeristische of commerciële exploitatie. De foto’s kun je dan ook tegelijk zien als een krachtig pleidooi deze gebieden als wildernis te behouden, met een zodanig gereguleerde ontsluiting, dat die de natuurlijke processen in tact laat. Dat wil zeggen: geen verblijfstoerisme en een beheer dat vooral oog heeft voor een ongestoorde natuurlijke ontwikkeling.
Bij het oerlandschap is voor mij zwartwit, afgedrukt op klassiek barietpapier, de meest geëigende techniek: krachtige vormen, lijnen en vlakken, met de nadruk op contrasten en lichteffecten. In diezelfde gebieden fotografeer ik de natuur veel breder, maar dan in kleur, zoals vogels, zoogdieren en de vegetatie. Dat kan ook heel mooi zijn, maar is meer naturalistisch en minder abstract. De volgende bestemmingen zijn Spitsbergen, de Falklands en de Galápagos eilanden.
Wim Broekman
Lenie Kneppers is amateurfotografe en vakdidacticus economie aan de lerarenopleiding van de UvA en Hogeschool van Amsterdam. Ze legt de laatste hand aan haar promotieonderzoek.
Wim Broekman is fotograaf en journalist, geeft lezingen en cursussen, en organiseert reizen voor kleine groepen fotografen. Verder is hij organisatorisch bij diverse instanties in de amateurfotografie betrokken. Beiden kennen elkaar uit de grootste Amsterdamse fotoclub NAFVA.
De expositie is geopend op zaterdagen vanaf 1 april. Op zaterdag 8 april zijn beide exposanten vanaf 14 uur tot sluitingstijd aanwezig voor een toelichting en ontmoeting met belangstellenden, vrienden en bekenden.
Lenie Kneppers;
Wonen en werken in de Jordaan
Ik woon in de Jordaan in Amsterdam vanaf 1975. Naast de Jordaners, die hier van oudsher al woonden, kwamen er van lieverlee steeds nieuwe mensen, zoals ik zelf.
Van buitenaf kon (en kan) je zien of je met echte Jordaners hebt te maken of met andere bewoners. Aan de gordijnen en het verdere interieur. Dat vond ik heel opvallend. Steeds meer interesse kreeg ik in de overeenkomst tussen de mens en zijn interieur in mijn buurt.
Het honderdjarig bestaan van mijn fotoclub in 1987 met het thema: “Wonen in Amsterdam” was aanleiding om mensen in mijn straat in hun interieur te fotograferen. Dat was geweldig! Na het feest van de fotoclub ben ik er mee doorgegaan. De eerste gefotografeerde was tante Annie en de tot nu toe laatste was Vera. Omdat er hier in de Jordaan veel (interessante) winkeltjes en bedrijfjes zijn, ben ik die later ook gaan fotograferen. Alles bij elkaar geeft mijn serie een prachtig beeld van wonen en werken in de Jordaan gedurende meer dan 15 jaar.
.
Lenie Kneppers