Foto Expo202 brengt foto’s van bekende en onbekende werken van Amersfoortse fotografen onder de aandacht in de sfeervolle locatie de Observant. Vanaf 15 november 2023 tot 15 januari 2024 zijn in de Observant de foto’s van Ida Gosman te zien. Ida laat een deel van haar werk in zwart-wit zien. Ida werkt graag met lichtval en lijnenspel. Foto’s in twee- of drietallen die elkaar versterken Appeltje- eitje Nachtfotografie Heavy Metal – Duisburg Zomer in Vathorst
Als tegenhanger in dezelfde manier van kijken, hangen er ook foto’s in kleur.
De toegang is m.u.v openingen, lezing en /of boekpresentaties gratis.
FredOosterhuis geeft een lezing over zijn bouwkundige fotografie en over pinhole fotografie
LET OP: DEZE LEZING IS UITEGSTELD NAAR EEN NADER TE BEPALEN DATUM!
Fred Oosterhuis is op 18 februari 1954 in Groningen geboren. Fred fotografeert al sinds zijn middelbare schooltijd. Eigenlijk jaren daar voor ook al, met een Agfa Click, een toy-camera uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Fotograferen was en is nog steeds zijn passie. Fred heeft bouwkunde gestudeerd aan de HTS in Groningen, waar hij in 1978 is afgestudeerd. Gedurende 30 jaar heeft Fred ervaring opgedaan in het bouwproces. In 2012 heeft Fred zijn passie voor fotografie en zijn jarenlange ervaring in de bouw samengebracht in zijn bedrijf voor
bouwkundige fotografie Fred Oosterhuis Photography.
Bouwschappen en bouwradio’s Wat zijn bouwschappen eigenlijk? Bouwschappen zijn landschappen, maar dan op bouwplaatsen. Bouwschappen dus. Naast professioneel werk maakt Fred óók vrij werk. Dat is soms glasloze fotografie, pinholefotografie, maar ook bouwschappen en bouwradio’s. Voor zijn bedrijf komt Fred regelmatig in bouwschappen en ziet daar dan heel vaak ook bouwradio’s. Deze legt hij dan vast. Soms alleen details, soms het totaalbeeld. Bij de bouwschappen van Fred treedt
het fotografische beeld vaak buiten het kader van de foto en wordt dan
verrassend heel even fysieke werkelijkheid.
Edward Hopper Fred heeft ook een serie foto’s gemaakt waarbij hij zich door het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper heeft laten inspireren. De foto van de voormalige officiersschool van de van Heutszkazerne in Kampen is daar een voorbeeld van. Hier staan drie mensen niet als persoon maar als een soort schaakstuk in een verder lege ruimte.
Pinhole
Fotografie:
Fred Oosterhuis houdt
zich naast zijn professioneel werk als bouwkundig fotograaf bezig met
pinhole-fotografie. Hierbij wordt gewerkt met een camera zonder objectief, maar
met een zeer klein gaatje (= pinhole) om het beeld op bijvoorbeeld film te
projecteren. Pinholefoto’s kenmerken zich door een zachte scherpte die van voor
tot achterin de opname gelijk is. Door het kleine gaatje valt er weinig licht
op de film en zijn de belichtingstijden soms erg lang, tot in minuten. De
grootte van de pinhole wordt berekend met de formule d² = k.b.λ en ligt ergens
rond de 0,2 mm.
Het wordt alles bij elkaar een heel interessante
lezing waarbij het uitgebreid mogelijk is om aan Fred vragen te stellen!
De expositie van Fred Oosterhuis is tot en met zondag 12 mei te bekijken bij FotoExpo202 – ‘Nonnetje drinken, eten en meer.
Workshops op de lagere scholen? Ja met FotoGrafen in de Dop!
Zoals je misschien hebt gehoord en of hebt gezien, het kids project van 033Fotostad is geadopteerd door FotoExpo202. We willen hiermee niet één keer in de twee jaar een groep leerlingen van Basisscholen, groepen 7/8 workshops Basisfotografie geven, maar dit ieder jaar herhalen.
Wat is de bedoeling?
In 2019 starten we voor de derde maal met maximaal 10 scholen (Amersfoort) en maximaal 10 fotografen die deze workshops geven;
We bieden de workshop in groep 7, einde lesjaar aan de lagere scholen in Amersfoort aan;
Expositie van de foto’s vindt plaats aan het begin van het lesjaar van dezelfde groep 7 die dan in groep 8 zitten;
De eerste expositie gaat plaatsvinden in de Bibliotheek Amersfoort, beneden verdieping (Scholen in de Kunst);
De expositie rouleert tussen alle participerende scholen. Iedere school krijgt de expositie van de andere scholen in huis;
Na afronding van de exposities vindt een evaluatie plaats onder de scholen en de fotografen.
Financieel
De aangevraagde subsidie bij Scholen in de Kunst is deels toegezegd. Vanuit dit beschikbaar gestelde budget kunnen we een aantal belangrijke kosten voor onze rekening nemen.
Vanuit FotoExpo202 hebben we jullie hulp nodig voor:
het geven van 4 lessen van 1 1/2 uur
het geven van informatie aan de leerkrachten over digitale accounts en opslag van de foto’s
de coördinatie voor de communicatie met scholen
de coördinatie voor communicatie met de deelnemende fotografen en
de hulp bij het verzamelen van alle foto’s van de scholen
het voorbereiden van de exposities
het zorgen voor de prints
de hulp bij de publiciteit voor het totale project
Wat gaan we van de scholen verwachten?
een inschrijving € 100,00 per school;
een aanspreekpunt voor het project;
afstemming van mogelijkheden:
voor de te geven lessen en of workshops
gebruik van digitale mogelijkheden( bord, opslag);
een centraal geregelde toestemming van de ouders voor het gebruik van de foto ’s voor de lessen en de expositie;
opdrachten die in dit kader ook buiten school gemaakt worden , ook door de school ondersteund worden;
planning en ondersteuning van de roulerende expositie
Wil je als fotograaf (of gevorderde amateurfotograaf) mee doen, meldt je dan aan. Kruis in het formulier (digitaal) aan welke taken je zou willen uitvoeren. Niet fotografen kunnen zich natuurlijk ook melden voor de coördinerende taken.
Lezing Foodfotografie Ester Overmars en Hester Oppedijk een succes
FotoExpo202 heeft afgelopen dinsdag avond haar eerste lezing over foodfotografie gehad. Ester Overmars (fotograaf) en Hester Oppedijk (Foodstylist) waren aanwezig om uitgebreid in te gaan over het proces van deze mooie vorm van fotografie.
In ’t Nonnetje drinken eten en meer, waren een kleine 20 personen aanwezig om deze eerste lezing van FotoExpo202 bij te wonen. Eerst werd een maaltijd geserveerd uit de keuken van ’t Nonnetje waarna door het bestuur de aankondiging werd gedaan dat een aantal “oud” bestuursleden het erelidmaatschap hebben kregen. Cees Wouda, Huub Severiens, Ton van der Pal , Joke Vollebregt en Rob Goedvolk kregen deze eer toebedeeld.
De interessante lezing duurde ongeveer een uur waarbij als leuke bijkomstigheid werd gemeld dat Hester Oppedijk binnenkort een Kookboek uitbrengt: Sababa Het kookboek van het Middenoosten, hetgeen ook centraal stond bij de expositie van Ester Overmars bij FotoExpo202. De door haar gemaakte foto’s zullen ook worden gebruikt in het kookboek van Hester wat in het voorjaar van 2019 wordt verwacht!
,,Hoe of met welke apparatuur een foto tot stand komt, is niet interessant. De kunst is de sfeer of emotie van het moment vast te pinnen in beeld.’’
De keuze voor de Fotoacademie in 2011 is voor Nico Brons een tamelijk impulsieve. Hij is dan 54. Na jaren als consultant te hebben gewerkt in de IT, belandt hij door een ernstige ziekte thuis. Een heftige, donkere periode. Tot hij beseft: de knop moet om. Hier heb ik het mee te doen, maak er maar wat van. Nico schrijft zich in voor de fulltime opleiding van de Fotoacademie in Amsterdam.
In 2013 studeert hij als eerste in Nederland af met beelden gemaakt met een IPhone. Een gedurfd project in de conservatieve wereld van de fotografie. Als gepassioneerd freelance fotograaf heeft Nico Brons zich gespecialiseerd in portretfotografie, interieurfotografie, festival- en concertregistraties en documentair werk. Zowel voor bedrijven, als particulier. In zijn beelden laat hij zich leiden door intuïtie en gevoel en weet spanning op te zoeken in het onderwerp dat hij vastlegt. ,,Door me te laten raken door de sfeer ben ik alert op dat ene moment. Dát kunnen vastleggen, daar gaat het om.’’ Nico’s werk valt op in compositie en in zijn portretfotografie is hij dicht op de huid.
Door een ongeval op jonge leeftijd, ziet hij met slechts éen oog. Een voordeeltje in zijn werk, noemt hij het zelf. ,,Ik hoef de 3D werkelijkheid niet om te zetten in een 2D foto. Ik zie geen diepte en kijk daarmee zelf al 2D de wereld in.’’ In zijn autonome werk heeft Nico in korte tijd faam verworven tot ver in het buitenland met zijn IPhone fotografie. Hij exposeerde onder meer in New York, Los Angeles, Melbourne en Toronto. In 2020 winnaar van de 2e prijs in de internationaal gerenommeerde smartphonefotografie wedstrijd IPPA. Met de grenzeloze mogelijkheden die de smartphone hem biedt, weet Nico gedachten in zijn hoofd om te zetten in verassend en persoonlijk beeld. Soms duister, soms schurend, soms met een vleug humor. Zijn IPhone-art overschrijdt de grens tussen fotografie en abstractie kunst. Nico heeft inmiddels een stapje terug gedaan en werkt alleen nog voor de Persgroep (AD Amersfoortse Courant). De grote opdrachten, les geven, workshops en lezingen zijn verleden tijd. Het is tijd voor vrij werk en experimenten, dat sneeuwde nog weleens onder. Nico is in het verleden al lid geweest van FKE en heeft besloten om weer lid te worden. Vooral de sociale contacten vind hij erg leuk. Tegenwoordig experimenteert hij met AI (kunstmatige intelligentie) om fantasie illustraties te maken. Overigens heeft voor hem deze tak van sport niets van doen met fotografie.
Leden van de Amersfoortse fotoclub Keistad exposeren vanaf 13 mei in de Observant in Amersfoort. Het populaire Grand Café stelt hun prachtige, lichte galerie beschikbaar waar meer dan 15 drieluiken geëxposeerd worden. ‘We zijn enorm blij met de mooie ruimte in de Observant,’ laat Karen van der Kolk, voorzitter van Fotoclub Keistad, weten. ‘Onze leden hebben in de afgelopen periode gewerkt aan hun drieluik. Een drieluik waarin een portret, stilleven en landschap samenkomen. Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s geworden die het verdienen om door een groot publiek gezien te worden.’ Fotoclub Keistad is in 2018 door enthousiaste amateurfotografen opgericht. Het is de jongste fotoclub van Amersfoort en met de bijna dertig leden worden er regelmatig fotoexcursies ondernomen. ‘Iedereen is bij ons welkom, of je nu net met fotograferen begint of al wat gevorderd bent. Wat ons bindt, is dat we een passie voor fotografie hebben.’ Grand-Café Observant is gehuisvest in een historisch pand met 13 zalen die geschikt zijn voor vergaderingen, livestreams, trainingen, feesten, borrels, bruiloften en nog veel meer. Aangrenzend aan het café is de Galerij waar de foto-expositie te zien is. De Observant, aan Stadhuisplein 7, is open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 19.00 uur. Voor meer informatie: Karin Riethoven: fotoclubkeistad@gmail.com / 0650623141
Vijf jaar na het verschijnen van het Gorgeous Grey magazine – een unieke uitgave met ruim twintig portretten van vijf generaties vrouwen met natuurlijk grijs haar – zien we dat steeds meer vrouwen hun zilveren lokken omarmen en ook mainstream media aandacht besteden aan de betekenisvolle reis naar grijs. Een expositie in de Observant van dit deels in Amersfoort ontwikkelde initiatief, voelt als een mooie mijlpaal om dit jubileumjaar te vieren en het project Gorgeous Grey rond te maken. Als #silversisters van het eerste uur hadden wij, stijlinspirator Marcella Veldhuis-Andringa en storyteller Anouk Brinkman, het verlangen om onze persoonlijke grey hair journeys te delen met een groter publiek. Na onze eerste ontmoeting in 2018, besloten we op zoek te gaan naar een diverse groep aan silver sisters, om ze te portretteren en hun verhalen van levenswijsheden, persoonlijke transformatie en kijk op schoonheid, op te schrijven. Samen met topfotograaf Henk Bleeker en couturier Ronald Kolk, organiseerden we een dag waarop 22 vrouwen met natuurlijk grijs haar bij elkaar kwamen voor een professionele fotoshoot. Met behulp van crowdfunding via Voordekunst konden we de verhalen en foto’s van vijf generaties vrouwen verzamelen in een prachtig magazine. Bij alle stralende beelden horen persoonlijke verhalen die raken. Die binnenkomen. Of je nou wel of geen grijs, of geverfd haar hebt. Natuurlijk grijs haar is voor ons een metafoor voor jezelf laten zien zoals je bent. En dat kan best een uitdaging zijn in een wereld waarin we ons voortdurend vergelijken met anderen en bezig kunnen zijn met wat de omgeving van ons denkt. Maar ook in een maatschappij waar ouder worden gepaard kan gaan met stigma’s en afwijzing in plaats van het eren van wijsheid en ervaring. Eén persoon bestaat uit vele facetten. We hebben allemaal een gelaagdheid die aan de buitenkant niet direct zichtbaar is. Elke vrouw binnen het project Gorgeous Grey deelt een laag en samen vormen ze één geheel. Een totaalplaatje van kracht en kwetsbaarheid. Toen alle foto’s voor het eerst ingelijst bij elkaar hingen, zagen we pas hoe weinig we dat eigenlijk zien; portretten van alleen maar vrouwen in één ruimte. We kijken er vijf jaar na het ontspruiten van ons project naar uit om een aantal foto’s van deze krachtige, creatieve en wijze vrouwen samen met een deel van hun verhalen te zien bij de Observant. ‘Vrouwen met grijs haar staan voor wijsheid en weten’ Daniela Dingenotto, eigenaar RawTallk, bureau voor training & coaching Fotografie: Henk Bleeker Interviews & Teksten: Anouk Brinkman Styling & Begeleiding: Marcella Veldhuis-Andringa Couture & Styling: Ronald Kolk Grafisch design: Jorine Zegwaard Drukwerk: de Bunschoter
INFO: Expositie: 18 maart t/m 15 mei 2024 Observant Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 t/m 19.00 uur
Lid worden, JA GRAAG!!! Scan deze QR en betaal via de site een klein bedrag. U helpt ons er heel erg mee. Super dank.
Collages van een nieuwe werkelijkheid| Aad Trompert In oude steden geniet ik van de afwisseling van grote en kleine, brede en smalle stedelijke ruimten en het licht dat met die ruimten speelt. Van de prachtige gevels die architecten door de eeuwen heen hebben ontworpen en de monumentale gebouwen die een belangrijke rol in de oude stad spelen tot minder belangrijke bouwwerken, die gezamenlijk de gebouwde stad vormen. In mijn foto’s en collages voeg ik de onderdelen van de stad zodanig samen dat voor mij de ideale stad ontstaat. Ik creëer met mijn collages een nieuwe werkelijkheid die wel mogelijk, maar niet altijd waarschijnlijk is. Stadsgezichten Mijn eerste stadsgezichten maakte ik zo’n 10 jaar geleden toen we nog met ons busje in Frankrijk rondreisden. Sinds we op ons schip Tiberius wonen, zijn onze reizen trager en maken we langere tochten. Vaak blijven we onderweg voor meerdere dagen op een plek. Wat ons betreft het liefst in een oude stad. Waar ik dan de mogelijkheid heb om met mijn camera de mooiste plekken vast te leggen. Ik laat in mijn foto’s de stad in het vaak prachtige voor- of najaarslicht zien. Storende elementen haal ik weg. Van o.a. Amersfoort, Utrecht en Hoorn heb ik grote stadsgezichten gemaakt waarbij de belangrijkste gebouwen uit de binnenstad zijn samengebracht in een nieuwe stedelijke compositie. Op deze wijze is in één beeld de architectonische en historische kwaliteit van deze steden goed te zien. Met onze boot mogen we op de mooiste plekjes in de stad liggen. Daar waar de stad is ontstaan, aan groter water of langs de rivier: de Eem, het Markermeer, de Oude Rijn, het Spaarne, het IJ, de Lek of de IJssel. Als we in de lange zomers verder weg varen naar Duitsland, Denemarken en Zweden stropen we met Tiberius de rivieren en de kusten af, op zoek naar mooie historische steden. Dan kom je als vanzelf langs de Hanzesteden die langs de kusten van de Oostzee liggen. Dan reizen we met Tiberius weer de oude Hanzeroutes en beleven deze steden zoals ze aan het water gevormd zijn. Ik heb mijn stadsgezichten samengebracht in een boek van 21×21 cm en 96 pagina’s. INFO: Expositie: 16 januari t/m 10 maart 2024 Observant Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 t/m 19.00 uur
Wij hebben uw hulp hard nodig en vragen u te doneren en of lid te worden van FotoExpo202! Scan de QR code en je komt vanzelf op de juiste plek!!!
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.